BATI KARADENİZ TURU



UNESCO'nun 17 Aralık 1994'de Dünya Miras Listesi'ne aldığı Safranbolu, Türkiye'de bulunan yaklaşık 50.000 korunması gerekli kültür ve tabiat varlığını barındırır. Bu nedenle, müze kent durumundadır. Adını altından bile değerli olan Safran bitkisinin yetiştirilmesinden alan Safranbolu, Anadolu’nun en güzel tarihi konaklarının bulunduğu, derin Osmanlı çizgilerini bünyesinde barındırmakta olan şirin bir Anadolu kasabasıdır. Kendi ağırlığından yüz bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilme özelliği bulunan safran ayrıca kimya sanayinde ve baharat olarak da kullanılmaktadır. Bitkinin dünyada üretildiği ender yerlerden biri Safranbolu’dur.

 

1.GÜN: Belirtilen noktadan sabaha karşı saat: 04:00’da hareket ediyoruz. Yolda verilecek molaların ardından Amasra’ya varış. dını mitolojiye göre bir amazon kraliçesinden, tarihsel anlatıma göre bir Pers prensesinden alan ve Fatih Sultan Mehmet ’in ‘’Lala Lala Çeşm-i Cihan (Dünya’nın Gözü) bu mu ola?’’ dediği ve hayranlığını ifade ettiği Uyuyan Prenses lakaplı Amasra’yı tepeden görebileceğimiz Bakacak Tepesinde Fotoğraf molası veriyoruz. Molamızın ardından Boztepe olarak adlandırılan ada ile anakarayı birbirine bağlayan Kemere köprüsüne geçiyoruz. bir müze kent olan Amasra’nın sokaklarında dolaşırken kilise camisini, şehir surlarını ve Ceneviz armalarını görerek tarihi boyunca Amasra’nın simgesi olmuş ahşap işlerinin günümüzde merkezi olan Çekiciler Çarşısına geliyoruz. Burada gezinti ve alışveriş için bir süre serbest zaman veriyoruz. Bartın üzerinden ağaçların doğal tüneller oluşturduğu Türkiye’nin en keyifli yollarından birisini kullanıp Ahmet Usta geçidinden geçerek Safranbolu turizmine katkıda bulunmak amacıyla, Tokatlı Kanyonu üzerinde yerden 80 metre yükseklikte ve 11 metre genişliğinde yapılan Kristal Teras`a (Cam Seyir Terası) gidiyoruz. 75 ton ağırlığı taşıyabilen, Roketatar mermisiyle dahi kırılmayan cam seyir terası, her biri 750 kilogram taşıyabilecek kapasiteye sahip gözenekler, 3 santimetre kalınlığında 3 parça camdan oluşmaktadır. Yaklaşık 400 kişiyi taşıma kapasitesine sahip olan 100 metrekareden oluşan terasta bir seferde sadece 40 kişi bulunabilmektedir. Teras eşsiz Tokatlı Kanyonu manzarasını bizlere sunmaktadır. (Ekstra) Opsiyonel turumuzun ardından bir Bektaşi köyü olan ve Yörük Türklerinin yaşadığı eski adıyla Yörükan-ı Taraklı Borlu şimdiki adıyla Yörük köyüne varış. Köy halkının ortak kullanım alanı olan Eski çamaşırhane ve köy pazarı gezilerimiz sonrasında bulunan otelimize hareket ediyoruz. Otelimize varış, odalara yerleşme ve dinlenme. Akşam yemeği geceleme.

 

2.GÜN: Sabah otelimizde alacağımız kahvaltımızın ardından Safranbolu'yu en güzel görebildiğimiz 3 seyir terasından biri olan Hıdırlık Tepesi’ne çıkarak eski Dadybra Kalesi’ni Hükümet Konağı’nı ve tüm şehri görüp fotoğraflayabileceğimiz ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz. Buradan Rum ve Türk mahallelerinin panoramik seyri ve alınan genel bilgi sonrasında Safranbolu'nun nostaljik Arnavut kaldırımlı sokaklarında tarihi yapıları tek tek gezmeye başlıyoruz. Hükümet Konağı, Saat Kulesi, Köprülü Mehmet Paşa Camii ve avlusundaki güneş saati, bir müze ev olan Kaymakamlar Evi, Cinci Hanı ve hamamı, barok stilinin küçük örneklerinden biri olan İzzet Mehmet Paşa Camii, Akçasu Kanyonu, aynı işi yapan esnafların toplu halde bulundukları yer anlamına gelen Arasta çarşısı ve tarihi köy kahvehanesi, demirciler çarşısı, bakırcılar çarşısı, semerciler çarşısı gezileri sonrasında meşhur Safranbolu İmren Lokum İmalathanesi ve havuzlu başodayı görüyoruz. Burada bizlere sunulan slayt gösterisini izlerken acentemizin ikramı olan çaylarımızı yudumluyoruz. Lokum alışverişlerimizi tamamladıktan sonra dönüş yolculuğumuza başlıyoruz.

Bir sonraki Tuanna Organizasyonunda görüşmek üzere vedalaşma…

Önerebileceğimiz Diğer Turlarımız

>